sâmbătă, 11 august 2012

Istoria calului

Calul preistoric ca sa zic asa nu semana deloc cu cel din zilele noastre.
El era de marimea unui caine si avea patru degete la picioarele din fata si trei la piciorele din spate.
Lui ii era greu sa se miste prin zonele noroioase ,picioarele lui fiind neadaptate in zona unde traia.
Ceea ce are in comun calul din epoca de piatra si calul din zilele noastre este faptul ca este erbivor ,dar la infatisare si marime erau foarte diferiti.




Calul:vanat(hrana)
Primele informatii pe care le avem despre cal si relatia lui cu omul provin din picturile din pesteri datate din Epoca de Piatra. Localizate in locuri precum Lascaux si Pech-Merle in Franta si Altamira in Spania, aceste picturi din pesteri arata in mod frecvent calul ca un obiect de rugaciune. Totusi aceste picturi preistorice din pesteri arata cata maiestuozitate vedea omul acelor vremuri in cal, si arata cat efort a facut acesta pentru a recrea aceasta frumusete pe peretii pesterilor...
Pana la urma oamenii de stinta au dat un nume acestor cai pictati pe peretii pesterilor acel nume fiind:Vogelherd.

Prima aparitie a calului,prima rasa descoperita:

 Cel mai vechi cal aflat inca in viata este rasa Przewalski (Equus Przewalski). In mod ironic, acest cal nu a fost descoperit decat in ultimul secol. In 1879, captanul rus, Nikolai Mikailovich Przewalski a observat un cal in timp ce calatorea in vaile pustii ale Mongoliei. Calul modern Przewalski seamana cu multe din animalele care apar pictate pe peretii pesterilor din Lascaux, Franta. Se crede ca rasa Przewalski este ascendentul multora din rasele de cai de astazi. Calul Przewalski are o inaltime cuprinsa intre 1.5 m si 1.8 m si are un colorit gabui. Are un bot de culoare aprinsa, un piept scurt si bine purtat, o dunga neagra de-a lungul spinarii, precum si picioare inchise la culoare. In Mongolia nativa se hraneste cu tamarisk (planta locala), smocuri de iarba, si cu radacinile albe ale plantelor. Rasa Przewalski a fost la un moment dat amenintata cu disparitia. Fosta Uniune Sovietica a stabilit un refugiu pentru acest cal la sfarsitul anilor '70 pentru ai asigura atat continuitatea cat si libertatea acestui animal. In timpul anilor '90, o parte din cai s-au intors pentru a prezerva rasa in Mongolia lor nativa.Desi tinut in captivitate in multe gradini zoologice de pe mapamond, calul Przewalski nu a putut fi niciodata dresat in mod eficient, chiar poate reactiona urat daca se simte amenintat. (Cunoscut in Mongolia sub numele de Taki, Tachi, sau Tag.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu